top of page

Välkommen till Stormyren!

 

På Stormyrens förskola ges alla barn möjlighet till delaktighet och att utvecklas utifrån sina egna förmågor. 

Stormyren ligger alldeles intill skogen, vilket gör det enkelt att lämna gården för större äventyr i skogen. I naturen utmanas de nyfikna barnen av medupptäckande och engagerade pedagoger som utmanar barnens lärande. Genom att följa barnens intresse och nyfikenhet tar vi tillvara på deras idéer och tankar.

Lärandet fångas upp med Pedagogisk dokumentation som med barnens reflektioner leder planeringen av verksamheten vidare.

Som förskolechef på Stormyren värnar jag om alla barn, deras föräldrar och de fantastiska pedagogerna. Alla ska trivas och känna att deras tid är värdefull och utvecklande. Där det finns utrymme för olikheter och jämlikhet finns också delad glädje och gemenskap.  

Tillsammans skapar vi dessa förutsättningar.

/Natascha Antusheva, Rektor 

070-290 60 15

Natascha.jpg
Upptäckarna och deras pedagoger tittar i våra insektsböcker
Vår förskollärare Johanna i samtal med barnen
Utforskarnas jobbar med Tema myror. Gillar myrorna sött_
Vår förskolärare Olivia med sin grupp i Trollskogen,
Stormyren_skogen_web-47
Titta hur många myror finns i myrstacken!
Tema Spindel Upptäckarna forskar kring insekter
Stormyren_skogen_web-45
May i Myrstacksskogen med Utforskarna
Stormyren_skogen_web-1
Sahar samlar barnen för att leka Björnen sover..
Reflektion kring skapandet, Äventyrarna
Matematik_sortering med hjälp av naturmaterial
För att utmana lärandet läser vi faktaböcker och svarar på barnens nyfikna frågor
Camilla lagar mat med Utforskarna
Camilla förbereder för matlagning på murrikkan
Amelie med sin grupp i Trollskogen
Arbete med matematik_sortering med naturmaterial
Busiga Veda och Barke är alltid med i skogen
Att äta mat ute är superroligt, maten smakar extra gott!
IMG_2425
IMG20220603134249

Vi som jobbar här

 Sahar.jpg

Sahar

Camilla.jpg

Camilla

Axel

Amelie.jpg

Amelie

Johanna.jpg

Johanna

Natascha

Natascha.jpg
Olivia.jpg

Olivia

 nypedagog.jpg

Maydilane

Om oss

 

Den naturnära förskolan med underbara förutsättningar för att bedriva natur och utomhuspedagogisk verksamhet. Vår tomt gränsar till skogen där våra yngsta barn, Upptäckare, ofta har sin verksamhet. Alla kan klara av att gå i sin egen takt och upptäcka omgivningen. Utforskarna går till platser lite längre bort från förskolan oftast i riktning mot skogen söder om Rösjön. Rösjön och Mörtsjön inspirerar verksamheten när det är dags att utforska vatten, djur och växter. Äventyrarna som är de äldsta barnen på förskolan tar sig regelbundet till vindskyddet i Rinkebyskogen som når upp från Enebybergs sidan mot Skarpäng. 

Stormyren har två avdelningar med fyra åldersindelade grupper. Grupperna arbetar tätt tillsammans och alla känner varandra väl. Lokalerna inne är uppbyggda med flera mindre rum som skapar ro för barnen och gör det lätt att dela upp oss i passande grupper.

Maten på förskolan produceras på Brasserie Maison Restaurang och catering i Bromma. Den lagas enligt Livsmedelsverkets föreskrifter för yngre barn och som regel lagas den från grunden.

För att utmana lärandet läser vi faktaböcker och svarar på barnens nyfikna frågor.jpg
Busiga Veda och Barke är alltid med i skogen.jpg
Upptäckarna och deras pedagoger tittar i våra insektsböcker.jpg

En vanlig dag på Stormyren

 

Stormyren har i dagsläget öppet måndag-fredag mellan 07.30-17.00. Våra öppettider anpassas efter föräldrarnas behov och efter kommunens riktlinjer. Vi vill att både barn och föräldrar ska känna sig välkomna på morgonen och mötas av nyfikna kamrater och pedagoger. Vid öppning tar vi emot barnen utomhus. Barnen lämnas alltid klädda efter väder och vind.

Vid 09.00 vill vi att alla barn är på plats och klara för att starta upp dagens verksamhet. De barn som ska vara kvar på gården har samling med fruktstund och går igenom dagens aktiviteter. De grupper som ska lämna gården går vidare till dagens utflyktsmål och har sin samling i skogen. På onsdagar får barnen ha med sig en egen liten matsäck till samlingen. Samlingen innehåller sånger, lekar och aktiviteter. Våra huvudteman innefattar lekfullt utforskande inom matematik, språk och naturkunskap. Vi tycker att leken är otroligt viktig och den finns i centrum i all vår verksamhet.

Runt 11.00 äter vi lunch på förskolan eller i skogen beroende på dag och tillfälle. Om vi äter i skogen lagas lunchen över öppen eld eller på gasolkök med hjälp av både barn och pedagoger. 

 

Efter lunchen är det dags för läsvila, avslappningsstund eller sovvila i vindskydd. Alla barn får en lugn stund men på olika sätt beroende på ålder och behov.

 

Vid 14.00 serverar vi mellanmål som består av hembakt bröd med olika pålägg och mjölk. Även frukt eller grönsaker serveras.

 

Eftermiddagen spenderar alla grupper tillsammans på Stormyren. På gården har vi möjlighet till en massa olika aktiviteter. Vi leker hinderbana, idrottslekar eller skapar. De barn som är kvar sent får en extra fruktstund innan de går hem. Vid hämtning vill vi få en stund med varje förälder där vi hinner lämna över och förmedla lite kort om var som har hänt under dagen. 

17.00 stänger förskolan för dagen.

Titta hur många myror finns i myrstacken!.jpg
Camilla lagar mat med Utforskarna.jpg

Föräldrar berättar

Anna Levin - Mamma till Astrid

Varför valde ni Frilufts Förskolor?
Vi valde förskolan främst för att vi tycker att det är fantastiskt att barnen får vara ute så mycket! De små barnen sover/vilar i sina sovsäckar i vindskydd och de äldre barnen hittar bra platser för lugnare lek/vila som kan vara både i naturen eller på förskolans gård. Förskolan är också relativt liten i förhållande till antal barn vilket vi kände var skönt och de är roligt att se hur alla barn i de olika åldersgrupperna lär känna varandra. De har mycket ihop och de lär ut hur de äldre barnen också ska ta hand om de yngre barnen.

Vad tycker ni är speciellt bra med er förskola och den natur- och utomhuspedagogik vi bedriver?
Det som såklart sticker ut är hur engagerade pedagogerna är och hur mycket olika teman som görs under året. Allt som de lär sig kommer från naturen och de lär sig att röra sig enormt bra i skogen. Det märktes tydligt på Charles hur hans motorik snabbt förbättrades efter att han började på förskolan.
Den andra stora fördelen med förskolan är att barnen får utlopp för sin energi och de kommer hem trötta, som om de varit i skidbacken på vintern. De får möjlighet att röra sig hela dagarna på större ytor än om de varit inne eller bara på en gård. De stora barnen är utanför gården 3 dagar i veckan och de mindre barnen gör kortare utflykter 2-3 dagar i veckan. Detta gör också att de får så mycket mer influenser från allt än bara sin förskola eller gård.

En stor fördel är också att barnen tidigt lär sig om hållbarhet på olika sätt - vilket ligger djupt rotat i förskolans pedagogik och inte är något som bara har lagts på ny på senare år. Våra barn kan allt om vad som får och inte får finnas i naturen.

Varför skulle ni rekommendera er förskola till andra föräldrar och barn?

ABSOLUT. Vi rekommenderar förskolan starkt då det är mycket pålitliga pedagoger som har varit där länge. Det finns alltid en viss ruljangs och ibland behövs det tas in vikarier, men då är det återkommande personer som barnen redan känner vilket vi tycker är bra. Även då förskolan är mindre så känner barnen alla pedagoger även fast de inte "tillhör" just deras grupp. Våra barn har aldrig klagat på att de inte vill gå till förskolan och det anser jag är det bästa betyget förskolan kan få.

Stormyren_skogen_web-47.jpg
Tema Spindel Upptäckarna forskar kring insekter.jpg

Kontakta oss

Frilufts Förskolor Stormyren

Stormyrsvägen 5

187 42 Täby

Natascha Antusheva, Rektor

070-290 60 15

natascha@friluftsforskolor.se

Förskolan

079-313 58 98

stormyren@friluftsforskolor.se

Klart! Meddelandet mottaget.

bottom of page